De-a lungul vremii, am observat cu mirare ce multă lume (mai ales cupluri tinere) se miră când văd tratată căsnicia ca în-jugare în acelaşi arcan. Ca supunere înţeleaptă, stimulare a obedienţei prudent-eficiente, strunire a impulsurilor nărăvaşe, smerire de sine şi tandră îngăduinţă (reciproc avantajoasă) faţă de firea, opţiunile şi verdictele celui cu care ai ales "să-ţi împarţi viaţa, la bine şi la rău".
Ei bine, da, viaţa în doi, cu sau fără contract marital, înscrierea de bună voie într-o orbită comunitară, acceptarea plierii pe măsura şi dorinţele celuilalt, ajustarea propriilor aşteptări şi capricii în numele înţelegerii odihnitoare (emoţionale, spirituale, sexuale, financiare, domestice, culinare, turistice, religioase, sportive, vestimentare ş.a.m.d.), toate acestea dau un gust anume şi o alură specială libertăţii interioare. Pentru că - numai aparent paradoxal - conjugarea maritală nu e nicidecum o înjugare propriu-zisă, o renunţare, un început de blazare, dezabuzare, înfrângere, ci, dimpotrivă : eliberare de zgomotul biologic şi capcanele ignoranţei acneice, vindecare de fuga-n zece direcţii, aşezare a fiinţei la casa ei. Orânduială în locul dezordinii, fecunditate în locul secetei devastatoare, economie în loc de risipă, evitare de riscuri plus responsabilizare, cuminţire, liniştire.
Dragoste cu termen redus
Unii iau căsătoria ca pe un sfârşit, mai mult sau mai puţin o con-damnare. După rătăcirea insaţiabil autocheltuitoare pe mările vieţii, printre plăceri şi ratări, vine vremea să te "retragi la casa ta", să "intri în rândul lumii". Cu alte cuvinte, să te limitezi, să te cenzurezi, să te înjumătăţeşti de dragul... jumătăţii cu care ai ales să-ţi imparţi destinul. Dar aşa ceva înseamnă nu doar un sfârşit, ci, deopotrivă, un nou început ! Ceea ce pare claustrare, prizonierat de bunăvoie, este în fapt o eliberare. Şi o împlinire prin dăruirea de sine.
Aşa stând lucrurile, e limpede că, trăgând amândoi în acelaşi jug, "cale lungă/să ne-ajungă", cum se zice-n basme, drumul către casă va fi împănat cu neprevăzut, cu greutăţi, întâmplări, impulsuri contrare, fatalmente cu un hăis-cea menit a ţine cumpăna, centrul, direcţia înţeleaptă. E-n firea lucrurilor şi a omului ca forfota senzorială a începutului să lase, mai încet sau mai iute, un loc tot mai generos raţiunii, calculului prudent, relativizând puseurile absolutiste. Eros devine Agapé, fizicul descoperă metafizica, aşteptările vizează tot mai accentuat etajele, şi nu pivniţa făpturii, în vreme ce rotirile ameţitoare, iresponsabilitatea hedonistă, hipnoza senzuală şi dulcele (ori agasantul) infantilism cedează irepresibil în faţa prieteniei tandre, a complicităţii ghiduşe, a acelui tip cu totul special de confort şi plinătate care este singurătatea în doi.
Fiind vorba de un foc, de un cămin, totul e cu ce întreţii combustia. Adică să dublezi sentimentele cu idei şi trăiri estetice. Să căptuşeşti cu emoţii şi reflexivitate zvâcnirile instinctuale. Să pui dialogul cultural la paritate cu ludicul corporal. Să infuzezi permanent creativitate în tot ce este ameninţat de rutină, adică de ruginire. Şi să cultivi imprevizibilul (fie suav, fie "sălbatic") în locul oboselii, lehamitei şi resemnării, ca să nu mai vorbim de sila reciprocă. Pe scurt: să descoperi periodic ceva nou în tine şi-n celălalt. Să te surprinzi cu fervoare şi să şochezi plăcut. Cultura, viaţa artistică ritmică şi intensă, un cerc de prieteni periodic şi subtil împrospătat, hobby-urile cât mai variate şi "narcotizant" practicate sunt un leac infailibil împotriva agoniei conjugale.
Casă de piatră vă doresc şi mulţi ani fericiţi!
de Dan C. MIHĂILESCU
Multumesc!...este din suflet.Deja e ca un cliseu, dar este din suflet.
RăspundețiȘtergere