Fiecare om are un punct vulnerabil, un fel de călcâi al lui Ahile personal.
Nu suntem perfecţi, nu avem cum să fim într-o lume în care venim cu un cadou, liberul arbitru, şi un set de limite pe care vrem sau nu trebuie să le acceptăm.
Nu avem cum să nu fim vulnerabili, nu avem cum să ne adaptăm la tot ceea ce trăim cu voie sau conjunctural.
Uneori ne folosim vulnerabilitatea în scopul creaţiei, pictăm, scriem, compunem muzică o folosim ca pe un atú. Alteori aceasta este atât de copleşitoare încât ne poate îngenunchia şi vom avea nevoie de ceva vreme pentru a realiza ce ni se întâmplă.
Putem fi răniţi prin cuvinte, fără ca cei care ne rănesc să cunoască impactul pe care l-au avut cuvintele lor asupra noastră; ne putem simţi la fel când un străin sau un prieten pe care l-am creditat cu încrederea noastră sau am investit sentimente în relaţia cu el nu răspunde cum ne-am aştepta; putem fi răniţi de gesturile pe care le fac, când ne aşteptăm mai puţin, unele persoane sau poate că nu le fac, când ni s-ar părea că acestea ar fi urmarea firească a ceea ce tocmai am împărtăşit; putem fi copleşiţi de vulnerabilitate atunci când ne-am deschis fereastra interioară către un om pe care l-am considerat a fi parte din noi şi acesta ştiind exact ce ne-ar provoca suferinţă nu ezită în a-şi duce actul dezonorant până la capăt.
Această suferinţă este printre cele mai atroce pentru că ea nu vine din partea unui străin, ci din partea persoanei pe care am perceput-o ca parte a noastră. Şi atunci, cum să nu suferi, să nu te simţi copleşit, să nu îngenunchiezi plin de remuşcări când vezi că o parte din tine se transformă în element de tortură psihică şi uneori chiar fizică?
Ce este de făcut în astfel de situaţii care au darul de a ne face să ne pierdem încrederea în oameni, să ne pierdem stima de sine, să ne dorim să nu mai existăm în unele situaţii?
Pe cât de complicat pare pe atât de simplu poate fi. Trebuie să ne reîntoarcem către noi, să acceptăm că suntem oameni care pot fi răniţi, să încercăm, chiar şi atunci când considerăm că cineva ne poate înţelege pe deplin şi accepta aşa cum suntem, să nu ne lăsăm la vedere “călcâiul lui Ahile”, pentru că nu ştim când registrul relaţiei poate fi schimbat.
Să nu uităm că două jumătăţi se întrepătrund pentru a putea crea un întreg, dar mereu va exista un semn care să amintească de acea uniune.
Niciodată două jumătăţi nu vor putea crea un întreg desăvârşit.
Să înţelegem că nimeni nu ne poate accepta mai mult decât noi înşine, nimeni nu ne poate aprecia mai bine calităţile decât noi, nimeni nu ne poate corija defectele în afară de noi.
Să nu ne considerăm vinovaţi pentru că dorim ca o parte din noi să ne aparţină pe deplin.
Până la urmă, dacă ne gândim o clipă, realizăm că mare parte din viaţă omul şi-o petrece în compania sa, aşa că el este cel mai îndreptăţit să se evaluze şi să intervină acolo unde este cazul.
Nu este greşit să-şi păstreze pentru sine anumite părţi care ulterior s-ar putea transforma în veritabile puncte nevralgice.
de Rita Drumeş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*