Termenul de „umbră” a fost prima dată folosit de către Jung pentru a defini un complex al subconştientului responsabil de refularea şi înăbuşirea aspectelor conştiinţei. Jung foloseşte termenul „umbră" făcând referire la acele părţi ale personalităţii noastre care au fost respinse din cauza fricii, a ignoranţei, a ruşinii sau a lipsei de dragoste. Explicaţia de bază dată umbrei a fost simplă: „umbra este persoana care ai prefera să nu fii". De exemplu, umbra unei persoane care se consideră bună poate fi una rea. Umbrele noastre deţin secretul lui „cine suntem”. Jung credea că integrarea umbrei va avea un impact profund, dându-ne nouă posibilitatea de a redescoperi o sursă mai profundă a propriei noastre vieţi spirituale. Pentru a face acest lucru: „suntem obligaţi să ne luptăm cu răul, să ne confruntăm cu umbra, să integrăm diavolul. Nu avem de ales."
Conform lui Jung, fiinţa umană se luptă cu umbra în patru moduri:
negare;
proiecţie;
integrare;
transmutaţie.
Am ales această introducere pentru o scurtă incursiune în lumea lui „eu nu sunt aşa”. Viaţa noastră este oglinda noastră. Absolut toţi oamenii şi toate aspectele care ne compun existenţa sunt reflecţii ale lumii noastre interioare. De obicei, din frică sau neiubire, ne ascundem, ne prefacem şi proiectăm în afara noastră ceea ce se află înăuntrul nostru. Întâlnirea umbrei (ce amuzant, nu-i aşa) este un proces anevoios şi inconfortabil. Din păcate, fără a ne cunoaşte umbra, nu avem libertatea de a fi şi libertatea de a alege.
Cea mai evidentă proiecţie a umbrei se reflectă în tendinţa de a-i critica sau judeca pe alţii.
Dar, să nu uităm că şi admiraţia pe care o nutrim faţă de semenii noştri este o proiecţie a calităţilor noastre. Revenind la umbră...Fiecare dintre noi, ne-am confruntat voit sau nu cu situaţii tensionate între noi şi cei din jur. De obicei, avem tendinţa de a ne extrage pe noi din conflict şi de a arăta acuzator către ceilalţi. Oricăt de bizar sau inacceptabil v-ar părea, victima unei agresiuni atrage singură aceasta experienţă în viaţa sa. Probabil că undeva, în umbra sa, există un cumul de agresivitate neasumată. Atunci când nu ne asumăm o trăsătură a personalităţii, aceasta se proiectează „afară”.
Umbra sau cheia schimbării.
EXERCIŢII
”1. Timp de o săptămână, observaţi cum îi judecaţi pe ceilalţi. Ori de câte ori sunteţi deranjaţi de comportamentul unei alte persoane, notaţi pe o hârtie trăsătura care vă deranjează la el sau la ea. Scrieţi toate părerile pe care le aveţi despre oamenii care vă sunt foarte apropiaţi. Aveţi grijă să includeţi prietenii, familia şi colegii de serviciu. Această listă marchează începutul descoperirii aspectelor voastre ascunse. Vă veţi întoarce la ea, atunci când începeţi procesul de a vă asuma umbra.
2. Faceţi o listă cu sfaturile pe care le daţi altor oameni. Ce anume le spuneţi altora să facă pentru a-şi îmbunătăţi viaţa? Gândiţi-vă dacă nu cumva, sfaturile pe care le daţi altora nu sunt potrivite pentru voi înşivă. Uneori, a le spune altor oameni ce să facă este o modalitate de a ne aminti nouă înşine ce trebuie să facem. Conştientizaţi faptul că sfaturile pe care le daţi pot fi un mod de a vă aminti vouă înşivă aceleaşi lucruri”
(Debbie Ford)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*