Oamenilor le este cel mai greu să se despartă de ceea ce e vechi…fie că e vorba de o persoană, un obiect, o întâmplare, un sentiment intens trăit cândva, e greu să îi dăm drumul.
Literatura, muzica, cinematografia, mass-media, etc. toate abundă în materiale când vine vorba despre despărţiri şi s-a făcut o adevărată industrie din incapacitatea omului de a trece peste aşa ceva.
În realitate nu ne despărţim de acel cineva sau de acel ceva, ci de proiecţia noastră cu privire la omul sau lucrul respectiv.
O proiecţie împodobită cu diverse gânduri şi idei pe care le spui despre ea sau ţi le repeţi zilnic se transformă într-o poveste, aşa cum o minciună repetată devine adevărul cuiva. Şi ajungi astfel să te ataşezi atât de tare de povestea ta, mai ales dacă e romantică sau tragică, încât ea devine realitatea ta.
De pildă, crezi că acel om (personajul negativ din povestea ta) te-a rănit şi îi decorezi fiinţa cu atribute negative care să-l transforme în călăul inimii tale şi uiţi cel mai important lucru: că acel om a trecut cândva prin viaţa ta, oferindu-ţi şansa de a învăţa ceva important despre tine. Dar nu poţi vedea ce ai avut de învăţat atâta timp cât continui să (îţi) repeţi povestea pentru a mai stoarce unele lacrimi sau sentimente de empatie de la ceilalţi.
Asemenea doamnei Bovary, dacă ai citit cartea, în fiecare dintre noi există o pornire de a deveni eroina unei poveşti, altfel nu ne-ar fascina atât de mult romanele şi filmele cu eroi.
Şi pentru că nu vrem să renunţăm la povestea noastră despre ceea ce percem ca fiind adevărat, ajungem să nu mai putem ierta ce a fost sau să nu ne mai putem ierta pe noi înşine, fapt care mai devreme sau mai târziu ne îmbolnăveşte. Unii oameni nu pot renunţa la poveştile lor nici în pragul morţii, darămite în timpul vieţii. De ce să-ţi faci viaţa o continuă suferinţă?
Creierul nostru nu poate decât să selecteze din amintiri în funcţie de starea emoţională. De aceea, îţi vei aminti mai degrabă cum te-ai simţit decât ce s-a întâmplat în realitate. E normal să fie aşa, dar nimeni nu e mai responsabil decât tine de sentimentele tale.
Dacă povestea îţi creează suferinţă, atunci mai mult ca sigur nu e adevărată. Tot ce e adevărat e momentul prezent şi cum te simţi tu, fără poveste.
Aşadar, să renunţăm la poveşti şi ne va fi mult mai uşor să lăsăm energia să circule în viaţa noastră, reîmprospătând-o mereu. Iar dacă nu poţi scăpa de povara poveştii tale, poate te-ar ajuta mult să o scrii şi să te eliberezi.
Viaţa este despre curgere şi prospeţime…de ce să o trăieşti pe modul “repeat”?
Nu ştiu dacă există vreo despărţire frumoasă, dar cu siguranţă fiecare despărţire are frumuseţea ei, dând naştere la miracole şi vedem asta zilnic. Cu cât o relaţie a fost mai de calitate între doi oameni, cu atât despărţirea va fi mai paşnică.
Despărţirea nopţii de zi dă naştere unui răsărit superb, despărţirea verii de toamnă dă nişte fructe delicioase, despărţirea pruncului de burta mamei îi dă şansa la o viaţă adevărată, despărţirea de omul lângă care nu mai e nimic îţi oferă şansa să cunoşti cu adevărat iubirea şi tot aşa…Şi cel mai important e să te poţi despărţi de tine, de cine ai fost, pentru a-ţi oferi şansa la o nouă viaţă. Şi atunci de ce să nu te desparţi frumos, fără scenarii şi poveşti nemuritoare?
Iar acum eu m-am despărţit de aceste cuvinte pe care sufletul meu mi le-a cerut să le dau drumul pe această pagină.
de Adela Haru
http://lifeinbalance.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*