Absolut totul trebuie să fie bifat aici, și mai ales acolo. Pe lângă sarcinile zilnice, mai avem una, aceea de a strânge like-uri. Fie că este vorba despre o nouă destinație de concediu, de o nouă achiziție, ultima carte pe care o citim, nuanța aleasă pentru oja de unghii sau pur şi simplu locul unde ne bem cafeaua, totul trebuie mărturisit pe rețelele de socializare.
Cum altfel am putea să ne ținem la curent foștii prieteni, foștii colegi, fostele iubiri, cu evoluția noastră, mai mult sau mai puțin spirituală și financiară!
Însă aici, în universul ăsta minunat, nu-i așa ușor cum pare. Aici totul e foarte animat, lucrurile se întâmplă cu o repeziciune fantastică. Trebuie să ții pasul cu mulțimea, să verifici mereu noutățile și să vii și tu cu ale tale.
Aici vezi cum mai arată fostul, dacă a slăbit sau s-a îngrășat, dacă și cât a îmbătrânit, cât de interesantă a rămas fosta și cât de potent, financiar, e noul ei iubit. Sigur, nici tu nu poți neglija împrospătarea memoriei celor interesați cu noutăți despre tine. Nicio sindrofie nu trebuie să rămână nemenționată, nicio coafură nearătată și bineînțeles nicio stare neexprimată.
Am ajuns să ne bucurăm mai puțin de viață, în fapt, și mai mult de reacțiile pe care le stârnim. Şi implicit să suferim dacă reacțiile nu sunt cele așteptate. Albumul de vacanţă își pierde din farmec dacă nu adună numărul adecvat de like uri.
Rețelele de socializare au devenit noua obsesie, noua dependenţă, de parcă nu erau destule și așa. Mai trist de atât este că la un moment dat, viața se desfășoară mai mult în virtual. Pentru că și ceea e trăim real e tot pentru virtual. Degeaba trăiești un moment frumos dacă nu-l imortalizezi intr-o fotografie, să se bucure și ochii celorlalți abonați la rețeaua ta de suflet. Şi asta pentru că avem nevoie de martori la viața noastră. Avem nevoie de prieteni și aceștia sunt mai degrabă acceptați social decât prietenii imaginari din copilărie. Pe mulți nici nu-i cunoaștem foarte bine dar îi poftim zi de zi în viaţa noastră, punându-le la discreţie intimități despre noi, gânduri, emoții.
Apoi așteptăm reacții și ajungem să credem că valoarea personală e dată de numărul de like uri strânse. Mai ales dacă ne aflăm la vârste delicate sau traversăm perioade de adaptare la schimbările neacceptate din viaţa noastră.
Alteori ajungem să ne credem mai grozavi decât suntem, încurajați de popularitatea de care ne bucurăm sau dimpotrivă, exact invers.
Rețelele de socializare au devenit mijloc de informare și formare. Un loc unde fiecare vorbește ce și cât vrea despre sine. Pe de-o parte, unii își prezintă viețile ideale la care mulți jinduiesc, iar alții, pe de altă parte, își varsă amărăciunea și frustrările. Sau pur și simplu își postează viața, filă cu filă, parcă dorindu-şi să nu rămână anonimi. Sau doar pentru că aşa-i la modă şi trebuie să ții pasul cu cei mulţi. Sau din motive mult mai profunde, cum ar fi nevoia de recunoaștere, de admirație, de apreciere, de a fi mereu în centrul atenției.
E drept, e loc pentru tot și pentru toți. Nouă ne revine sarcina de a consuma cu moderație și de a trăi mai mult în real decât în și pentru virtual.
sursa: http://psihologinconcediu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*