Pagini

marți, 23 decembrie 2014

De ce ne întâlnim, de ce ne despărţim?

 
Nastratin a fost întrebat; ”Cum ai cunoscut-o pe soţia ta? Cine v-a făcut cunoştinţă”? Iar el a răspuns oftând; ” Eh, am cunoscut-o întâmplător. Nu pot să dau vina pe nimeni”. ”Nimeni nu poate să dea vina pe nimeni. Şi nu există întâmplare, doar rezonanţă, afinitate. Un anumit tip de bărbat va alege un anumit tip de femeie şi invers. Nu este un accident. El o alege din anumite motive. Dacă acea femeie ar muri, el ar alege iarăşi acelaşi tip de femeie. Dacă bărbatul nu se transformă, poate să schimbe soţiile la nesfârşit”

Pentru întâlnirile pe care le avem în vieţile noastre nu-i vinovat cineva, nu are un merit altcineva; afinitatea emoţională lucrează, noi suntem doar releul prin care se întâmplă lucrurile. Nu cel ce ne face să ne cunoaştem este cauza relaţiei pe care o avem, nu-i cauza întâlnirii. Suntem atraşi de un anumit tip de femeie, de un anumit tip de bărbat, dar tiparul e-n mintea noastră, e-n personalitatea noastră, e-n tot ce suntem lăuntric. Despărţirile, divorţurile, ruperea legăturilor se petrec, poate, cu prea mare uşurinţă, iar asta ar putea fi o greşeală, atâta vreme cât în interior nu schimbăm nimic. Fără o transformare în sine, vom întâlni aceeaşi femeie în toate femeile, aceeaşi personalitate, acelaşi suflet, aceleaşi probleme şi ne vom confrunta cu aceleaşi suferinţi, mai devreme sau mai târziu. Se poate ca bărbatul sau femeia cu pricina să aibă un alt chip, să aibă un alt nume, să pară diferit sau diferită, dar să fie, în fapt, expresia tiparului mental pe care-l purtăm în noi înşine şi care ne atrage prin legea rezonanţei, prin afinitate. A pleca netransformaţi dintr-o relaţie rea, urâtă, distructivă, a pleca suferinzi şi afectaţi emoţional înseamnă a căuta inconştient aceeaşi suferinţă, a căuta acelaşi partener, dar în alt chip. Legea afinităţii ne determină să ne simţim atraşi mereu şi mereu de acelaşi tip de femeie sau de bărbat.

Pentru ca o relaţie să se schimbe, trebuie să schimbăm ceva în noi înşine; tiparul mental care ne-a împins spre acea relaţie. Nu partenerul trebuie schimbat, ci acel ceva din mintea, din emoţiile noastre, acea parte a personalităţii noastre, adevărata cauză a întâlnirii. Fără să ne schimbăm tiparul, putem fugi de un partener violent, de unul constrângător, abuziv, dar peste ceva vreme vom fi atraşi de unul la fel ca el, iar în anumite situaţii poate fi şi mai rău. Soţia sau soţul, partenerul iubit, cel ce ne agită, ne crează suferinţă sau ne destabilizează emoţional, ar putea fi un fel de oglinzi, pe care le-am atras tocmai în scopul de a ne privi feţele interioare, adică percepţiile despre bărbaţi şi femei, un fel neplăcut de a fi, reprimat tocmai pentru că ne displace profund. Un alt om se manifestă prin noi în prezenţa fiecărei persoane pe care o întîlnim, iar acest alt om se poate să fie tocmai unul suferind, nervos, agresiv, impunător, violent. Trăsăturile acestea sunt tocmai ceea ce avem de schimbat, de transformat pentru ca următoarea întâlnire să fie una diferită şi, de ce nu, fericită? Întâlnirile noastre nu au drept cauză vinovaţi, ci afinitatea tiparelor mentale şi emoţionale, din pricina cărora vom atrage mereu aceeaşi femeie în altă femeie şi acelaşi bărbat în alt bărbat, iar unul diferit ne va fi drag doar când ne-am schimbat pe noi înşine în mod real. Din pricina aceasta, abandonul, separarea, sentimentul că suntem părăsiţi sunt amăgiri; noi ne separăm de un altul atunci când el nu ne poate oglindi chipul lăuntric şi nici noi nu-l oglindim pe al său. Nu putem avea o relaţie cu un om care nu ne poate arăta pe noi la fel ca o oglindă şi de aceea, când nu mai suntem reflectaţi şi nu mai reflectăm, când nu mai avem afinităţi lăuntrice, ne despărţim. Dacă am înţelege această lege a afinităţii, am fi mai fericiţi şi-am înţelege că nu există separare fără motiv, iar acel motiv e şi-n noi, e şi-n celălalt, că într-o zi oarecare, o altă oglindă...ne va arăta chipul nostru lăuntric într-un bărbat sau într-o femeie.

de Maria Timuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*