Iată o listă cu lucrurile pe care le evită persoanele puternice mental, întocmită de Amy Morin, psihoterapeut și asistent social clinic licențiat.
În primul rând dacă un om îi cere cu tot sufletul Lui Dumnezeu să îl întărească și să îl facă puternic mental, să îi întărească autocontrolul, e imposibil să nu primească acest lucru. Un creștin adevărat e puternic mental și nu se lasă doborât de nimic rău sau negativ.
1. Nu pierd timpul compătimindu-se. N-ai să întâlnești oameni puternici mentali care să se plângă de circumstanțele în care se găsesc sau să insiste asupra faptului că nu au fost tratați cum trebuie. Ei au învățat să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și rezultatele lor și au o înțelegere intrinsecă a faptului că, adesea, viața nu e corectă. Ei sunt capabili să iasă din situațiile dificile cu conștiință de sine și recunoștință pentru lecțiile învățate. Când o situație se termină rău, ei răspund cu expresii cum ar fi „Ei, bine…” Sau poate, pur și simplu, „Mergem mai departe!”
2. Nu-și cedează puterea. Oamenii puternici psihic evită să dea altora puterea de a-i face să se simtă inferiori sau prost. Ei înțeleg că sunt în control în ceea ce privește acțiunile și emoțiile lor. Ei știu că puterea lor stă în capacitatea de a-și gestiona modul în care răspund.
3. Nu sunt timizi în fața schimbării. Oamenii puternici psihic îmbrățișează schimbarea și întâmpină provocarea. Cea mai mare „frică” a lor – dacă au una – nu este de necunoscut, ci de a deveni impasibili și de a stagna. Un mediu de schimbare și chiar incertitudinea poate energiza o persoană puternică mental și scoate ce e mai bun din ea.
4. Nu își pierd energia cu lucruri pe care nu le pot controla. Oamenii puternici mental nu se plâng (mult) de traficul îngreunat, bagajele pierdute sau, mai ales, de alte persoane, pentru că ei își dau seama că toți acești factori sunt dincolo de controlul lor. Într-o situație proastă ei își dau seama că singurul lucru pe care îl pot controla este întotdeauna propriul lor răspuns și atitudinea pe care o au, și folosesc aceste atribute cât se poate de bine.
5. Nu se preocupă să le facă altora pe plac. Cunoști persoane care caută mereu să facă pe plac celorlalți? Sau invers, oameni care provoacă neplăceri altora ca o modalitate de a-și consolida propria imagine de putere? Nici o poziție nu este una bună. O persoană puternică mental se străduiește să fie bună și corectă și să îi mulțumească pe alții, după caz, dar nu îi este teamă să-și susțină poziția. Ei sunt capabili să reziste posibilității ca cineva să se supere din cauza lor și să navigheze prin această situație cu grație.
6. Nu le este teamă să își ia riscuri calculate. O persoană puternică mental este dispusă să își asume riscuri calculate. Acesta este un lucru cu totul diferit de a sări cu capul înainte în riscuri prostești. Cu puterea sa mentală, o persoană poate să evalueze riscurile și beneficiile, cât și dezavantajele, și să ia în calcul cele mai rele scenarii înainte de a stabili măsuri.
7. Nu trăiesc în trecut. Ai nevoie de forță să îți accepți trecutul și, în special, să înveți din experiențele trecute. O persoană puternică mental însă, evită să își împotmolească energia mentală în dezamăgiri trecute sau în fantezii legate de zilele de glorie de altădată. Ei își investesc majoritatea energiei în a crea un prezent și un viitor optim.
8. Nu fac aceleași greșeli din nou și din nou. Știm cu toții definiția nebuniei, nu? Este atunci când faci același lucru sperând că vei obține un rezultat diferit și mai bun decât înainte. O persoană puternică mental își asumă întreaga responsabilitate pentru comportamentul din trecut și este dispusă să învețe din greșeli. Cercetările arată că abilitatea de a fi auto-reflexiv într-un mod precis și productiv este una din cele mai mari forțe ale managerilor și antreprenorilor de succes.
9. Nu se simt iritați de succesul altor persoane. Ai nevoie de tărie de caracter să simți bucurie autentică și entuziasm pentru succesul altora. Oamenii puternici mental au această capacitate. Ele nu devin geloși și nu poartă pică altora atunci când aceștia reușesc (deși pot învăța din ceea ce ei au făcut bine). Sunt dispuși să lucreze din greu pentru propriile șanse la succes, fără a se baza pe comenzi rapide.
10. Nu renunță după eșec. Fiecare eșec este o șansă de a îmbunătăți. Chiar și cei mai mari antreprenori sunt dispuși să admită că eforturile lor timpurii le-au adus multe eșecuri. Oamenii puternici mental sunt dispuși să eșueze din nou și din nou, dacă este necesar, atât timp cât experiența de învățare de la fiecare „eșec” îi poate duce mai aproape de obiectivele lor finale.
11. Nu le este teamă de timpul petrecut în singurătate. Oamenii puternici mental se bucură și chiar prețuiesc timpul petrecut singuri. Ei folosesc aceste perioade pentru a reflecta, a planifica și pentru a fi productivi. Cel mai important, fericirea și stările lor de spirit nu depind de alții. Ei pot fi fericiți cu alții, pot și fericiți și singuri.
12. Nu simt că lumea le datorează ceva. În special în economia actuală, managerii și angajații de la fiecare nivel încep să realizeze că lumea nu le datorează un salariu, un pachet de beneficii și o viață confortabilă, indiferent de pregătirea și școlarizarea lor. Oamenii puternici mental intră în lume pregătiți să lucreze și să aibă succes pe meritele lor, în fiecare etapă a jocului.
13. Nu se așteaptă la rezultate imediate. Fie că e vorba de un plan de antrenament, un regim nutrițional sau de a începe o afacere, oamenii puternici mental se implică pe termen lung. Ei își folosesc energia și timpul în doze măsurate și sărbătoresc fiecare piatră de hotar de care trec pe drumul succesului.
articol primit pe email
articol primit pe email
Un om puternic nu se gândește că e puternic, el doar e și atât. Iar dacă află cumva că e puternic, atunci află și că e slab. Nu merge una fără alta, căci dacă află cumva de iadul său, descoperă și raiul ce-l are în el. Aleluia, dragilor!
RăspundețiȘtergereDa, foarte interesant articulul tau Daniela de astatazi. Dar vreau sa sti ca nu tot ceea ce e licentiat e intodeauna si adevarat. Este doar parerea si modul, perspectiva de viziune a unui individ. Pshichologia este o stinta mentala si depinde de punctul unghiului din care este privita. Insusi cuvantul este foarmat din doua stari. Pshicho, care este o stare pur mentala, si logia, care este o stare de logica. Eu a-s accentua starea de laogica atunci cand a-r trebui sa vorbesc despre mine si a-s afirma ca licenta nu este intre totul realista si justificabila. Daca a-r trebuii sa vorbesc despre mine a-s face alte afirmatii nelicenziate, dar din punctul meu de vedere bazate pe stiinta stari de logica.
RăspundețiȘtergereLogica la randul ei este o stare a certitudinilor bazata pe evenimente comparative ce au avut loc in trecut. ( Daca ai ajuns intr-o varsta in etate, atunci logic nu puteai sa fi decedat inainte, daca esti un om frumos, atunci logic ai avut o mama frumoasa, etc. ) Logica mai e si starea care se inrudeste cu certitudinea evenimentelor bazate prin si din experienta.
Dar revenind la textul publicat de tine si adresandu-ma direct tie, pentru introducere iti dau intru totul dreptate. Cine are certitudinea lui Dumnezeu, are intreg Universul impreuna cu el, si nu se lasa doborant de nimic din tot ceea ce cuprinde intreg Universul.
Referitor punctului 1. Iti dau dreptate doar frazei ( Mergem mai departe! ).
Iar referitor situatiei mele de logica personala nu a-s putea numi compatimire de sine atunci cand libertatea pe care am primit-o de la Dumnezeu odata cu nasterea mea, este fraudata in scopuri si interese ale legilor lor. Atunci cand esti convins ca nu ai incalcat nicio porunca a Celui care ti-a incredintat libertatea, si nici macar o lege din legile lor, nu a-s numi compatimire, atunci cand cauti doar o protectie pentru dreptul tau la libertate. Parca din experienta logicei mele imi amintesc ca dreptul la opinie este libertatea cuvantului si face parte din Drepturile Omului.
Eu nu a-s afirma ca viata nu e corecta, eu a-s spune ca legea e nedreapta. Atunci cand se folosesc portite nejustificate in numele legi, logica imi spune ca legea foloseste abuz de forta.
Iar de fiecare data cand o situatie se termina rau, nu spunea-m asa cum scria autorul licenziat ( Ei, bine…), ci: Nu face nimic, si mergeam de fiecatre data mai departe.
Punctutui 2. De a nu-ti ceda puterea, este doar o foarma afirmativa al cuvantului, si este valabila doar atat cat puterea ta nu este influentata de alte forme distructive ce au sprijin in alte puteri.
Dar sa nu confundam cedarea puterii sau asuprirea ei prin mijloace si posibilitati cu vointa si puterea convingerii.
Personal am inceput de nenumarate ori de la zero, si de fiecare data am spus asa cum am mai amintit: Nu face nimic, si am continuat mai departe.
Punctului 3. A-s putea sa ma asociez intr-o alta foarma. Atunci cand asocierea cuvintelor a-r exclude combinatia lor cu: schimbari si timiditate. Poate mai degraba schimbari si neplaceri.
Frica si timiditatea nu fac parte din puterea de a intampina o provocare, iar o provocare poate fi doar atunci imbratisata cand este realizata pe cai oneste.
Punctului 4. Pot spune doar atat:
RăspundețiȘtergereNimeni nu-si va pierde voluntar energia pe care nu o poate controla, atata timp cat epuizarea ei nu depinde de un alt sistem de control.
Punctului 5. Pentru a da un raspuns intrebari tale, nu cunosc oameni care sa faca mereu placeri altora. Cu toate ca a-r fi fost un gest frumos al speciei umane, cel putin in ceea ce priveste oamenii ce ne sunt dragi.
Altfel nimeni nu sa-r preocupa sa faca pe plac la cineva. Insusi cuvantul privit din perspectiva negativa al sensului de inteles, a-r fi o supunere.
Iar a fi bun si corect, e tot o forma de perspectiva. In ochi cui?
A naviga cu gratie este o onoare, atata timp cat catargul cu panzele corabiei sunt in libertate.
Punctului 6. Pot spune ca nu exista riscuri calculabile, nu exista nici formule nici ecuati pentru ceva neprevazut. Altfel nu sa-r cema riscuri ci certitudini.
Dar in asumarea unor riscuri este prezenta adesea forma certitudinii intuitive bazata pe logica sentimentului de presimtire.
Punctului 7. A nu trai in trecut este important. Dar adesea trecutul proiecteaza evenimentele lui in prezent si influienteaza viitorul.
Altfel stiintele cunoasteri de logica din trecut, asemenea istoriei, sunt importante pentru decizii in viitor.
A investi energia in trecut este din punct de vedere fizical imposibil. Timpul trecutului este o constanta inenfluentabila, ei ii apartine doar forma de a lua aminte, a reaminti si este prezenta doar in forma imaginara.
Personal a-s spune ca e important a nu trai in trecut, ci a trai impreuna cu trecutul in prezent pentru viitor.
Punctului 8. De a nu face aceleasi greseli este tot un punct foarte important. Este si baza stintei de cunoastere bazata pe evenimente din trecut, pe o baza perpetua de experienta.
Iar cu toate astea avem inclinatii si suntem dispusi sa facem aceste greseli si in masa.
Parerea mea personala, cine face aceleasi greseli radicale inca o data si inca o data, trebuie sa se mai nasca inca o data.
Punctului 9. A nu te simti iritat de succesul altor persoane este un act de generozitate si respect.
Dar numai atunci cand succesul nu a fost, sau nu este insotit de o decadere morala, care influenteaza indirect alte forme de existenta umane.
Punctului 10. A nu renunta dupa esec, este forma vointei de ambititie si depinde in mare masura de convingere.
A incepe din nou si din nou de la zero, nu este o umilinta, ci o provocare si un duel, atata timp cat lupta nu este santajata si exista speranta invingerii.
Punctului 11. A-s spune ca teama de singuratate a-r fi un caz pentru pshiatrie. Dar altfel orice om normal simte necesitatea si are nevoie de un cuvant, o vorba, o mangaiere, indiferent de modul de perceptie si felul de gandire.
Punctului 12. A-s afirma ca una e sa simti ca lumea iti datoreaza ceva, si alta e sa simti ca cineva datoreaza lumi ceva.
RăspundețiȘtergerePunctului 13. A te astepta la rezultate immediate, a-r caracteriza o varsta sub 7 ani.
Dar totusi constanta de timp e ceva relativ. Oare 25 de ani de tortura in libertate e mult sau putin atunci cand ai asteptat doar fericirea si ai primit doar indiferenta? Si oare este un gest de incredere si demnitate atunci cand se foloseste insusi trecutul ca motiv de cauza in scopuri distructibile pentru a creea aceiasi torura folosind suplimentar si extragerea dreptului la libertate printr-o lege fara de cunoastere?
Cunoscut fiind doar aducerea aminte al trecutului lor de peste 70 de ani.
14. Draga Daniela, ai scris mai la toate punctele despre oameni puternici mental.
Nu stiu cu exactitate de ce sunt in stare oamenii puternici mental.
Eu spun ca puterea trebuie sa constea in convingere, in incredere si in vointa.
Acel, acel (eu ), interior este puterea. Iar aceasta nu e puterea mentala, ci e sufletul care te convinge si iti ofera increderea sa recurgi la o decizie atunci cand ea este insotita de spirit.
Puterea pur mentala, este doar acea decizie a masei organice care o putem numi si inteligenta dobandita prin surse de asimilare.
Experientele de-a lungul secolelor ne-a demonstrat riguros si bunele si dezastruasele realizate prin puterea mentala a masei organice de asimilare.
Altfel deciziile de constiinta insotite de spirit. Spiritul prin insusirea sa divina are caracteristici antiegoiste si fara interese personale sau de grup. Iar in momentul cand interesele propri faceliteaza indirect si fara intentii speculative si interesele de masa, atunci putem vorbi despre o decizie umana cu iubire unde implicam automat si sursa divina de iubire a lui Dumnezeu.
Altfel doar singur Dumnezeu e puternic. Noi oamenii suntem cu toti slabi.
imi