Nu-ți scriu un testament. Nu vreau decât să-ți cer iertare și să te rog să duci tu la capăt ce nu am fost eu în stare să termin. Să-ți construiești singură lumea în care vrei să trăiești, așa cum vrei tu să fie, în care vor trăi și copiii tăi.
La revoluție aveam exact vârsta ta de acum. Aveam la picioare o lume rănită, în refacere, și deasupra un cer înnorat. Credeam că nu trebuie decât să privesc în sus și cerul se va limpezi de la sine. Dar n-a fost așa.
Curând a trebuit să las capul în jos. Am început să mă plâng că sunt fatalmente un învins. Că fac parte dintr-o generație de sacrificiu. Vorbesc de o generație gândindu-mă că istoria va reține doar câteva nume din rândul congenerilor mei. Pe ceilalți ne va îngrămădi pe toți în colectivul anonim al generației. Istoria nu va reține dragostea părinților noștri, a fiecăruia, ci va spune că ne-am născut prin directivă de partid: decreței. Va spune că am crescut ca niște plante de seră într-un climat artificial, obișnuiți de mici cu toxinele, ca să ni se pară firești și necesare când vom fi crescut mari. Că, dacă mai dura comunismul, am fi fost prima generație de mutanți, „oameni noi”, născuți și crescuți în comunism. Însă am ieșit miraculos din închisoarea aceea și am tras în noi sevele proaspete ale libertății. Am crezut că libertatea asta e un dat, că nu trebuie să mai luptăm pentru ea o dată ce o căpătaserăm. Ne-am înșelat. E drept, unii – acela, aceea, celălalt – au văzut lucrurile altfel; dar generația s-a înșelat.
Din zbuciumul anilor ’90, ani de căutări, de aclimatizare la democrație, am intrat în tunelul tranziției. Și ne-am tot târât spre luminița de la capătul tunelului până ne-am ofilit. Am ieșit într-un târziu palizi și desfrunziți. Dar ne-am întremat iar, stând puțin la aer proaspăt, dinspre Europa democratică, sub un cer de speranță. Și când am zis că e gata, când să înflorim și să facem fructe, la maturitate, a venit peste noi bezna crizei. Și mă tem că ne va prinde bătrânețea tot în întuneric și că nu vom mai apuca să fim păduri.
Folosesc alegoria asta fiindcă fac parte, cum ar spune poeta, dintr-o generație vegetală a unui popor vegetal. Cu amărăciune admit asta. Era datoria noastră, a tinerilor de după revoluție, să ne facem lumea în care urma să trăim exact cum o voiam, cum ne plăcea. Și n-am făcut-o. N-am dus treaba până la capăt. Ne-am mulțumit cu un surogat de democrație. Era oricum mai bun decât ceea ce trăiserăm în comunism. Credeam că desțelenim locuri noi și că urmăm cărări nebătute, când, de fapt, ne învârteam în cerc. Și iată-ne acum, aproape bătrâni, blazați și fără vigoare, nu departe de punctul de unde am plecat.
Pentru asta îți cer acum iertare.
Pentru asta te rog acum să ridici armele mele ruginite!
Nu va veni nimeni să-ți aducă pe tavă libertate, respect, demnitate, păpică, drepturi. Dacă vrei ca talentul și învățătura ta să valoreze mai mult decât pumnul de buze și ligheanul de sâni ai fetelor care ocupă ziarele și televiziunile, trebuie să te bați pentru asta. Dacă vrei să trăiești în țara ta. Dacă te revoltă minciuna, prostia, lenea. Dacă te-ai săturat să fii manevrată în calcule electorale, mutată cu pixul dintr-o coloană în alta. Dacă nu mai vrei să fii insultată și umilită de cei pe care îi plătești să se ocupe de treburile publice. Dacă vrei să fii apreciată pentru ceea ce faci, nu după ce mașină ai. Eu n-am putut să te duc într-o tabără, să-ți arăt țara asta, nicidecum una străină, să-ți plătesc lecțiile de chitară, să-ți sprijin concret ambițiile artistice. A trebuit să muncesc, să scriu la ziar doar pentru chirie și pentru mâncare. Dacă vrei să ieși din condiția de sclav al propriei existențe, ca să-ți trăiești viața din plin, nu te aștepta să vină cineva s-o facă pentru tine. Dacă vrei toate acestea, trebuie să le câștigi și să le aperi, să ții cu dinții de ele.
Faci parte din prima generație care nu a cunoscut comunismul. Voi sunteți chemați acum să hotărâți cum va fi ziua de mâine. Nu trebuie să așteptați să murim noi, decrețeii, tot învârtindu-ne prin deșert, cum s-a tot spus, ci puteți construi în continuare și împreună cu noi, retreziți la viață de frenezia voastră.
Voi puteți schimba lumea. Nu cu un clic pe Like, pe Delete sau pe Ignore. Viața e în altă parte, cum ar spune un autor pe care voi îl prețuiți prea puțin, nu în plasma laptopului. Puteți face asta!
Pentru că eu nu cred că faci parte dintr-o generație de tâmpiți scoși pe bandă rulantă de un învățământ desfigurat de atâtea intervenții estetice. Nu sunteți nici mai deștepti, nici mai proști decât noi, părinții voștri. Însă aveți în plus o brumă de libertate pe care noi nu am avut-o, vă bate altă lumină în geam.
Nu sunt de acord cu ce se spune despre voi: că sunteți generația care o arde prin cluburi. Oricum, nu mai tare decât am ars-o noi prin discoteci, părinții noștri și bunicii voștri la ceaiuri și reuniuni tovărășești, iar străbunicii voștri la horă.
Nu sunteți generația a cărei supremă realizare este incendierea câtorva pubele și spargerea câtorva geamuri în centrul Capitalei. Nu tatuajele și metalele din nas vă definesc. Nu tăierea venelor sub sălcii, murmurând cântece triste. Nu te văd plictisită de viață, nu mănânci droguri cu lingura, nu visezi să te măriți cu un fotbalist ca să nu-ți mai dea dureri de cap ziua de mâine, nu leșini de emoție când vezi un manelist, nu te exprimi în treizeci de cuvinte, te rușinezi cânt te cert cu temei, îți spui apăsat punctul de vedere când știi că ai dreptate, știi să te bucuri, ai idei pentru care te lupți, altele pe care le combați, ai idealuri, planuri de viitor la care lucrezi tenace. Toate astea fac parte și ele din portretul generației tale. Plus că sunteți atât de tineri și frumoși – bineînțeles, tu fiind cea mai frumoasă. Aveți totul pentru a spune: ajunge, de aici e partea noastră de istorie!
Dar până să vă exprimați ca generație, te rog pe tine întâi, tocmai fiindcă te iubesc, să strigi: ajunge, e rândul meu acum! Pentru binele tău. Nu lăsa să ți se ia nimic din ce se cuvine. Protestează! Revoltă-te! Spune ce gândești! Scrie! Umple internetul cu nemulțumirea ta! Fă petiții, reclamații, mergi până în pânzele albe! Du-te alături de prietenii tăi, umăr la umăr, când aveți un plan comun, o idee comună. Dacă e nevoie, ieși în stradă! Eu voi veni să te sprijin. Voi fi mereu lângă tine, ca un scutier devotat, gata să iau coate și bastoane în locul tău. Nimeni nu mai crede într-o schimbare făcută de generația mea, care a schimbat și-a tot schimbat până a ajuns totul aproape cum a fost. Mergi tu în față, lângă prietenii tăi cu cercei în buză, fiindcă viitorul vostru e în joc. Fă-ți tu o lume așa cum o vrei tu. Și eu, bătrânul plin de metehne și capricii, voi fi gata să trăiesc în lumea ta. Pentru că am încredere în tine.
sursa: http://www.viorelilisoi.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*