Pagini

miercuri, 17 februarie 2016

Lumea în care Binele se face pe ascuns, iar răul în văzul lumii


Am tot văzut cum oamenii se opresc din a face aprecieri sau complimente, dar se aruncă – în mod garantat fără să gândească, să jignească. De aici și până la a auzi doar impresii negative despre ceilalți, nu mai e nici măcar un pas. E chiar realitatea în care trăim acum cu toții – doar pentru că vorbele bune sunt date din volum încet. Dar știți, nu e doar despre fundalul sonor în care trăim. E despre obiceiurile pe care le clădim.

Un mulțumesc abia se face auzit, în timp ce un cuvânt nenorocit e de-a dreptul răcnit. Așa am ajuns să auzim numai ce nu ne dorim. Iar când dai mai tare volumul pentru ”pace, minune, bunătate, suflet, inimos, duios” și altele care rostesc despre frumos, ești privit ca un ciudat, pentru că auzindu-se încet, oamenii le-au ignorat, până le-au cam uitat.

Alt lucru verificat, e reacția majorității când te aud spunând: ”Vreau să fac cuiva un bine.”. După cum se uită la tine nu-i greu să le ghicești replici de genul: ”Bine?! Ce o fi de fapt un Bine? Ce vrea să facă? De ce? Cui?”. Ei, ce semn mai clar de atât ne trebuie ca să înțelegem că nu e bine ce facem, când nici binele din om nu-l mai recunoaștem.

Astăzi, faptele bune au ajuns să fie făcute în ascuns – dar de cine ne ascundem de fapt? Ce e rău în a face un bine, și de acolo la a mai inspira și pe altcineva să facă, în loc să desfacă?

Și nu vorbesc aici despre ”a face” pentru lauda celorlalți – pentru asta există un alt verb: a te preface. În timp ce a face pentru a inspira mai departe, înseamnă să-i lași și pe ceilalți să vadă cât de drept și firesc astfel de lucruri bune se petrec. Și în loc să-i lași să creadă că nu se poate, să le-arăți cum dai tu din coate, până se poate.

Se mai întâmplă ceva – mereu există o margine pe care tot felul de personaje se așează și stau și comentează faptele celorlalți. Unii fac – și tac, alții stau – și comentează. Dar nu doar atât. Acești comentatori, stând așa fără un aport notabil la a făuri ceva, își pun toată energia în a dezarma și-a-i descuraja pe cei care fac.

Dar dincolo de atât de multe feluri de a vorbi, există un mod sănătos de a face.

Oameni dragi care puteți fi și buni, haideți să nu ne purtăm ca și cum am fi ne(-)buni.
 
sursa: cameliacapitanu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*