A trecut ceva timp de când nu am mai scris un articol de genul acesta. Nu am avut motive să o fac până astăzi pentru că nu mi-a trecut prin cap că nu știm cum să vorbim unii cu alții. Astăzi am învățat o lecție importantă, oamenii nu se cunosc după haine, ci după suflet. Indiferent cât de cult și educat pare un om, în momentul în care deschide gura s-ar putea să ți se schimbe complet percepția avută la început.
Am un respect deosebit pentru oamenii care vorbesc în public, pe de o parte pentru că știu despre ce vorbesc și pentru că știu cum să o facă. Empatic, drăguț, subtil, stilul lor îi face plăcuți și interesanți. Însă, ce facem cu cei care nu știu să vorbească? Și aici nu vreau să bat toaca despre cei care nu știu gramatica limbii române, ci de acei care o știu, dar modul în care se exprimă lasă mult de dorit.
Prin urmare am făcut câteva reguli în pripă pentru toți cei care sunt conștienți că nu dețin arta vorbitului:
- Vorbește doar dacă ai ceva esențial de vorbit! Nu-l plictisi pe cel de lângă tine cu povești din trecutul tău sau cu ce ai visat aseară. Este important ca discuția cu respectiva persoană să fie calitativă și concentrată pe subiect. Deci, nu divagăm și nu sărim de la una la cealaltă!
- Ai grijă la tonalitatea pe care o folosești. Am auzit foarte multă lume în mijloacele de transport în comun că aproape urlă la interlocutor. Atunci când este aglomerat, încearcă să-ți temperezi vocea sau dacă este posibil să eviți discuțiile cu interlocutorul pentru mai târziu. E jenant să asculți conversațiile celorlalți, chiar și chestiile intime, doar pentru că cei care vorbesc nu se sfiesc să-și împărtășească ideile în public. Apoi, o doua categorie des întâlnită este cea a oamenilor care vorbesc la telefon îngrozitor de tare. E ca și cum ar vrea ca tot autobuzul să știe că are o problemă, că este nervos pe administrator sau că s-a certat cu soția. Dacă poți, evită să răspunzi la telefon și vorbește în particular ori de câte ori ai ceva personal de spus.
- Gestica și mimica. Transportul în comun cred că este cel mai bun exemplu de oameni care nu se deranjează să gesticuleze în timp ce vorbesc. Și o fac chiar dacă este foarte aglomerat și chiar cu prețul de a se balansa pe oamenii din jur. Este nepoliticos să nu te ții de bare, să-i calci pe cei din jur pentru că ești foarte ocupat să gesticulezi la cel / cea cu care discuți. Mimica își are și ea importanța ei, mai ales atunci când nu te poți abține din rânjit, iar dantura nu este în perfectă stare. Nu vreau să dau cu pietre, însă cel mai potrivit ar fi să te controlezi și să înțelegi că ești într-un mediu social, și nu la tine acasă.
- Modul în care spui ceea ce gândești. Unii vorbesc ca și cum ar da cu toporul. Tare, crud și secerător. Nu au nimic bun de spus și te împroașcă cu noroi. În afară de faptul că respectivul se va simți mizerabil și cei care te vor auzi din întâmplare ( nu pentru că ar trage cu urechea, ci pentru că tonalitatea ta lasă de dorit ) vor fi jenați de modul tău de comunicare, la un moment dat, atunci când vei sesiza toate acele priviri acuzatoare asupra ta îți va veni să intri în pământ de rușine. Dau aici exemplul unei mame care striga la copilul său că s-a murdărit pe gecuță. Nu vreau să intru în polemici despre cum se cresc cei mici și despre cum trebuie să le vorbești, dar trebuie să ai în vedere că certându-l pe micuț de față cu jumătate de autobuz nu vei face decât să-i minimizezi încrederea în tine și să-l faci să se jeneze de ceilalți. În plus, trebuie avută grijă și la ton. O tonalitatea prea ridicată sau radicală îl poate face să plângă sau se închidă în sine. Și această regulă se aplică și la adulți, nu numai la cei mici. Poate că ai o prietenă care vine la tine să se confeseze, iar tu nu faci decât să o critici prin intermediul cuvintelor. A doua oară crede-mă că nu îți va mai călca pragul. La fel și cu partenerul de viață. Deține controlul asupra conversației și nu arunca doar cu vorbe negative și neplăcute. Nu vei reuși decât să-l iriți și să provoci o discuție inutilă.
Sunt foarte multe de spus la acest capitol, însă aceste 4 reguli le consider primordiale în cadrul unei discuții potrivite, pe orice temă, în orice situație, cu orice interlocutor. Gândește-te puțin înainte la cum dorești să decurgă respectiva discuție și du-o într-acolo. Tu ești cel care poate face dintr-o conversație banală și plictisitoare, una interesantă care lasă loc de continuare.
Și ține minte un lucru: atunci când vorbești din suflet, când lași sentimentele să te inunde, crede-mă că nu vei scăpa nici un cuvânt nepotrivit. Pentru că îți pasă de oamenii din jur, pentru că ai un suflet mare, pentru că în fond nu îți dorești să rănești pe nimeni cu vorbele tale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*